دکتر آرش شرافت وزیری

شانه شناگران (Swimmer`s Shoulder)

شانه شناگران (Swimmer`s Shoulder)

شانه شناگران واژه کلی در مورد ترم علمی Impingement Syndrome است که به علت گیر افتادن عناصر تاندونی کپسولی در داخل قسمت‌های مختلف شانه در حین انجام حرکات است. شیوع بالای این اختلال در بین شناگران آن را به این نام معروف کرده است و آنچه که شناگران را به این نوع آسیب دیدگی مستعد می‌کند، تکرر چرخش شانه در طی یک جلسه تمرینی است که بین ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ بار، بر اساس متراژ تمرین متفاوت خواهد بود و قابل تصور است که کوچکترین اختلال بیومکانیک در شانه چگونه می‌تواند در تکرار بالا تبدیل به مشکلی بزرگ شود.

مفصل شانه دارای حرکات ترکیبی متعددی است که انسان را قادر می‌سازد از اندام فوقانی خود به خوبی استفاده کند، این مفصل بر خلاف مفصل لگن که پایداری خود را از حالت گوی و کاسه‌ای خودش می‌گیرد. به طور کامل، برای پایداری به عضلات، تاندون‌ها و عناصر کپسولی اطراف خود وابسته است و لذا بار زیادی در طی حرکت بر روی ساختارهای ذکر شده وارد آمده و آن‌ها را مستعد آسیب دیدگی و درد می‌کند.

علایم شانه شناگر

علایم شانه شناگر معمولا به صورت درد مبهم و آزار دهنده در عمق مفصل شانه که در بعضی جهات خصوصا حرکات بالای سر (Over head Movements) افزایش پیدا می‌کند، باید توجه داشت که علل مختلفی برای درد شانه وجود دارد که بسیاری از آن‌ها در همراهی با هم هستند و لذا تشخیص دقیق علت فقط با معاینه مناسب و بررسی های پاراکلینیک مانند عکس ساده یا MRI امکانپذیر است.

عوامل ایجاد شانه شناگر

  • Body rolling ناکافی در حین شنای کرال سینه و کرال پشت که باعث فشار بر روی تاندون‌های روتاتور شانه (Rotator Cuff) می‌شود. باید دقت داشت که در هر stroke باید آرنج جلودار حرکت باشد و نه کف دست، جهت یک body rolling مناسب حین کرال سینه انجام نفس گیری دو طرفه قویا توصیه می‌شود.
  • ضعف عضلات روتاتور کاف(چرخاننده شانه)
  • عدم بالانس و برتری قدرتی عضلات چرخاننده به داخل سینه‌ای (pectoralis) و زیر بغلی(Latissimus) سایر عضلات پشت مانند رومبوییدها (Rhomboids).
  • چرخش به داخل بیش از حد در مرحله Entry و Catch یعنی به جای اینکه انگشت وسط اول از همه وارد آب شود انگشت شست یا اشاره وارد آب شود و نیز آرنج بیافتد و از حالتHigh Elbow خارج شود.
  • در مرحله pull through یعنی در مرحله کشش دست رو به جلو اگر دست بیش از حد به داخل آمده و از خط وسط عبور کند.
  • فشار نامناسب روی دست مخالف حین نفس گیری کرال سینه.
  • تمرین بیش از حد بدون استراحت لازم و نیز استفاده بیش از حد paddle.

درمان

مجددا یاد آور می‌شویم که ابتدا باید از طریق معاینه دقیق علل دیگر درد شانه رد شوند.

۱)در مرحله اول باید فشار تمرینی کاهش یافته تا عناصر آزرده امکان بهبود بیابند و حتی الامکان چند روزی تمرین متوقف شود.

۲)اشکالات تکنیکی شناگر بر طرف گرددو تا مدتها از Paddles استفاده نکند.

۳)تقویت عضلات جرخاننده شانه از طریق تمرینات خاص با وزنه و سیم کش.

۴)تقویت عضلات پشت بدن از طریق تمرینات با وزنه، سیم کش و کش‌های ورزشی

۵)استفاده از تکنیک‌های Taping جهت کاهش درد

۶)استفاده از داروهای خورکی ضد التهابی تحت نظر پزشک

۷)تزریق داخل مفصلی کورتون در صورت تشخیص پزشک

۸)انجام فیزیوتراپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *